Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ανακάλυψη νέων λέξεων για συνήθεις καταστάσεις

 σουμάνι: σανσκρ. ισομένι, πιθ. εκ των So+many. Είναι η κατάσταση εκείνη που πέφτει το ρολό κωλοχάρτου μέσα στην "χεστήραν" ή αλλιώς κοπρανολεκάνη και το περιμαζεύεις με εκπληκτική ταχύτητα ελπίζοντας πως ίσχυσε η συνθήκη του δεύτερου νόμου της κηπουρικής : "ταχύτητα διαβροχής χάρτου < ταχύτητα αποκομιδής" . Σε πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις, η διαβροχή του χάρτου περιορίζεται στα επιφανειακά στρώματα, και μετά από λίγο ξετύλιγμα φτάνεις και πάλι στο υγιές κωλόχαρτο. Φυσικά αυτό δεν λέγεται σουμάνι, αλλά χατζή-σουμάνι.γιατί θυμίζει το χατζή που ξετυλίγει το βρεγμένο του τουρμπάνι του όταν μπαίνει για μπάνιο και ξεχνάει να το βγάλει.

Σύντομη φράση:
-"σήμερα πήγα για ψώνια και είδα ένα ωραίο φουστάνι, αλλά ήταν ακριβό, δεν το αγόρασα, θα μου το αγοράσεις εσύ αγάπη μου?
-Ναι φυσικά. Α δεν σου είπα!έπαθα ένα σουμάνι σήμερα.
-Τι εννοείς?
-έπεσε το κωλόχαρτο μέσα στη χέστρα, αλλά δεν βράχηκε γιατί το έσωσε η τούφα μαλλιού που πέταξε μετά το χτένισμά της η μάνα σου.
-Μα η μάνα μου έχει πεθάνει...
-Τότε ποιανού ήταν αυτά τα μαλλιά?"
Αυτό ήταν ένα καλό σουμάνι.


πάλδη: εκ των "πέλλομαι"=ο έχων πράσινα μάτια + "δύευνιν"=φρουρώ κουκουνάρια. Είναι όταν σηκώνεσαι να κλείσεις το ξυπνητήρι που επίτηδες το έβαλες στην άλλη άκρη του δωματίου και χτυπάς το μικρό σου δάχτυλο στα μπροστινά δόντια του σκύλου σου που κοιμάται στα πόδια του κρεββατιού σου, και αυτός κλαίει απαρηγόρητος γιατί χθες τον στείρωσες. Αν ο σκύλος δεν κλαίει αλλά κρατάει μούτρα, δώστε του ένα κόκκαλο ή μια ακτινογραφία να γλύφει. τότε όμως η λέξη γίνεται κοπάλδη.

Συντομη φράση:
-"αύριο ξεκινάνε οι πανελλήνιες, θα πάμε Σ/Κ για  μπάνιο?
-Μπα μωρέ, έχω μια μόλυνση στο μάτι.
-Έλα πάμε θα προσέχεις, φόρα μάσκα ή μη βάζεις το κεφάλι σου κάτω από το νερό.
-Α, λές?
-Ναι ρε πάμε θα έχει καλό καιρό.
-Αχ!κοπρόσκυλο, παρατάει τη μασέλα του όπου νά'ναι, πωωω τρέχει αίμα?δεν μπορώ να κοιτάξω.
-Ναι γαμησέ τα.
-Τι κλαιει το κοπρόσκυλο? "
Αυτό ήταν μια όχι και τόσο τυπική περίπτωση πάλδης.

φούμερ: εκ των "εκφέρμνω"=ο λαμβάνων 12 πόντους από την Γεωργία + "μείρομαι"=ο κλαίγων δια τετριμμένου κρέμμυδου. Είναι η κατάσταση παρηγοριάς που νοιώθεις όταν δαγκώνεις τη γλώσσα σου κατά την μάσηση του αγαπημένου σου φαγητού και λες "δεν πειράζει θα το απολαύσω σε λίγο που θα υποχωρήσει το άλγος". Αν το άλγος δεν υποχωρήσει, αλλά αντίθετα επιδεινωθεί και παρουσιαστεί πυρετός, αίμα στα κόπρανα του εξομολογητή σου, πρεσβυωπία στο αγαπημένο σου μπλουζάκι, τότε μπες κάτω από το ντουζ. μην κάνεις τίποτα άλλο εκτός από το να αλλάξεις το φούμερ με το ριφούρμερ και θά'σαι οκ γραμματικά.

Εξαιρετικά σύντομη φράση:
-"Εφουμέρναμε ένα βράδυ, ναργιλέ σπαθάτη μαύρη"
παρατηρούμε δηλαδή την σκόπιμη απόκρυψη της λέξης μέσα σε μια άλλη μεγαλύτερη για να αποφύγει τη λογοκρισία του καθεστώτος Μεταξά, όπου πολεμήθηκε όσο τίποτα άλλο η το δάγκωμα γλωσσών, τα απολαυστικα φαγητά και το δήθεν έντεχνο τύπου χατζηγιάννη.

κόβλεφ-ράκακαλ: εκ των σλάβων επιστημόνων προτοπώρων της νανοινφορμάτιξ ρίτζεονς, Αντόνιο Λουίς Κόβλεφ, Χοσέ Κατερίνα Ρακάκαλ. Πρόκειται για μια συσκευή που εντοπίζει ποιος θα μαγειρέψει αύριο κάτι το οποίο θα απαιτεί κρεμμυδοτσιγάρισμα. Έτσι θα προλαμβάνονται οι παθήσεις που σχετίζονται με το τρακάρισμα αυτοκινήτων, καθώς οι οδηγοί θα είναι εφοδιασμένοι με ένα ονλάιν σύστημα, που με τη βοήθεια δορυφόρου θα αλλάζουν σχήμα οι δρόμοι. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίφαση με τα αποτελέσματα πολυπληθούς ομάδας επιστημόνων από το γουεστ κόουστ  Κάνγκαρ (Σουηδός)- Λούκρα (Ινδός)- Τσάβμαν (μισός Βενεζουελανός μισός Άγγλος) -Έρενα έρενα (Κύπριος)- Τυρνάβος (Ρουμάνος). Οι επιστήμονες αυτοί κατέληξαν πως ότι και να μαγειρέψεις αύριο, είναι καλύτερα να τον ντύνεις παρά να τον ταϊζεις.

Σύντομη φράση:
-γείτονα άσε τα σάπια, έχω ανιχνευτή κόβλεφ-ράκακαλ 20001, και ξέρω τι θα μαγειρέψεις αύριο.
Λοιπόν σου λεώ πως αν προβείς σε τσιγάρισμα κρεμμυδέως, θα καλέσω την αστυνομία.
-Μα γιατί?
-Γιατί μαζί με τον ανιχνευτή κόβλεφ-ράκακαλ 20001 πήρα δώρο και έναν ενισχυτή ήχων τσιγαρίσματος για τα δίπλα διαμερίσματα, καθώς και έναν αυτοματο πωλητή καφέ.
-εντάξει τότε, θα κάνωωωω.....βραστές πατάτες
-Σε ευχαριστώ γείτονα, είσαι ότι καλύτερο μου έχει τύχει.
-Πάμε για σεξ?
-Όχι,εεε... οχι οχι κάτσε, ναι πάμε.

αύδουρ-σάμπρικα-δράτωρας: Λέξεις που προφέρονται όπως είναι. Πρόκειται για το ιερό τρίπτυχο μιας θρησκείας των παλιών θεούληδων αντίστοιχη με το χριστιανικό Πατήρ Υιός Αγιο Πνέυμα.

Το αύδουρ είχε την εξυπνάδα πέρδικας, την υπομονή χρυσόψαρου, τη μνήμη ξεχασιάρη, τα γαλάζια μάτια της Καλίσι και τα πλούσια μαλλιά της αφάνας με διάμετρο 1μέτρο των jumbo. Ήταν η πατρική φυσιογνωμία και κρατούσε μια ξύστρα για μολύβι ματιών στα δόντια, ένα δοχείο με καμμένα λάδια από τις φριτέζες των Γκούντις στο κεφάλι και ένα έθιμο στο σακίδιο στην πλατη του.
Η Σάμπρικα ήταν κάτι σαν φάμπρικα μόνο που σταματούσε που και που για να μιλήσει κάνας άλλος, είχε δηλαδή το "χάρισμα". Με αναλογίες Γκάλη 90-60-90, έπνιγε κάθε επανάσταση των νέων θρησκειών που φύτρωναν σαν τις βελόνες μες στα πίτουρα.
Ο δράτωρας ή αλλιώς δράτουρας, ήταν η υπερφίαλη μορφή των πρώτων ανθρώπων, ένα μείγμα δηλαδή σεξ-φαϊ-ροκενρολλ. Είχε ύψος 1,88, 90 γυμναστηριακά κιλά, μοναστηριακή ανοιχτή ρόμπα, στο ένα χέρι κρατούσε ένα χερουβίμ, στο άλλο ένα κλουβί με δύο καναρίνια και στο άλλο ένα χρυσελεφάντινο κουτί πίτσα χατ.  


The end

Πηγές:

Απεμπε
Ροιτερ
Ροντβάιλερ
σινικό τείχος μελάνης
πατατακια πάπρικα
η λέξη με τα πιο πολλά "Α"= ανακαταλάμβανα
ο μικρός σουκρής παέι διακοπές στο διακοφτό

Σταθερή πηγή έμπνευσης αποτελούν για μένα τα παρακάτω:

Ποτήρι-ίωση-αύριο γεύμα
Μπατήρης-νιος-πλαγιο νεύμα
Κομοδίνο-παρμπρίζ-χούντα
Αυτανάφλεξη-πίλινγκ-λόφος
ζάκρυα-λόχμαν-αντίδα
-σούστης-λάτσα
κάνγκαρ-λούκρα-τσάβμαν-έρενα-τύρναβος
-πάλδη-φούμερ
κάρνικο-σωκοστήρι-παστάνιος
σουμάνι-κόβλεφ-ράκακαλ
όμποε-σάχλα
λεπίδα-ελπίδα-βλάχος
πίστρα-λάγαχα-τρόπμαν
αύδουρ-σάμπρικα-δράτωρας
πέστροφα-σολωμός-γίδι
τιτάνας-Χάιδω-πίκλες

2 σχόλια:

  1. ανακαταλαμβανομασταν εχει παραπανω Α λογω του θουρειου του Διος, γνωστου και ως θυροειδης αντ1


    Απλή μεταλλογραφικη παρατηρηση, Λαλαούνης ον δε σποτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αργιλε σπαχανι μαυρη. απο το ισπαχαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή