Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Είδη κότας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Καλησπέρα συνάδελφοι κοτοπαραγωγοί και κοτοκαλλιεργητές. Στο άρθρο αυτό θα πραγματευτούμε την καλλιέργεια της κότας (κοκοκοκο). Η κότα είναι εκείνο το πτηνό που σε όλη την ιστορία του ανθρώπου έχει εμπνεύσει στη δημιουργία μύθων, θρύλων, παραδόσεων και ορνιθοτροφείων.

ΝΟΜΙΚΗ
Και όχι εκείνων των ορθιθοτροφείων-ορνιθώνων που συναγελάζονται ερήμην, χιλιάδες έως και δεκάδες χιλιάδες κοτόπουλα (κοκοκοκο), αλλά των τροφείων που παίρνει κάποιος όταν χωρίσει και πρέπει να αναθρέψει μια κότα.
 
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Σε πολλές λαϊκές παραδόσεις συναντάται η ζωφόρος κότα, να κοσμεί τα καπέλα εκκλησιών και μονών.
Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως οι αλεπούδες έλκονται μυστυριωδώς από τις αιχμάλωτες κότες σε βαθμό που ούτε ο Θωμάς μπορεί να το πιστέψει. Μόνο λέει: "πω ρε φίλε, δεν το πιστεύω" και συνεχίζει να πλατσουρίζει λίγο ζωμό κότας στα σαρκώδη χείλη του.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία εξέλιξη της γενετικής οι κότες έχουν μπει στο στόχαστρο της κερδοσκοπίας. Έτσι, φυτεύτηκαν σε κότες τα γονίδια που προκαλούν ανάπτυξη μασταριών και γαλακτοροή στις αγελάδες, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν κάτι κότες με βυζί 70C ή 75D.

ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ
Αυτές οι κότες είναι τα μοναδικά ζώα που μπορούν να φτιάξουν γαλλικές αυγόφετες χωρίς καμία απολύτως βοήθεια αφου: α) το σιτάρι που έχουν στο στομάχι τους αλέθεται σε κοκκομετρία αλευριού οπότε έχουν το ψωμί, β) βουτάνε το ψωμί στο γάλα που οι ίδιες παράγουν με τα πλούσια στήθη τους , γ) έχουν και τα αυγά προφανώς.

ΑΦΡΙΚΗ
Βέβαια η αυγόφετες αυτές αν δεν μαζευτούν έγκαιρα από τον παραγωγό χαλάνε, γιατί οι κότες δεν είναι εξοικιωμένες στη χρήση της φωτιάς, αν και έχει παρατηρηθεί οι κότες τις Αφρικής να έχουν πάρει φλεγόμενα κλαδιά θάμνων μετά από πτώση κεραυνού και με τη φωτιά αυτή έχουν καψαλίσει τα φτερά τους, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στις τροπικές κοινωνίες.

ΟΡΓΗ ΦΥΣΗΣ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ
Πάντως η οργή της φύσης φάνηκε για τις παρεμβάσεις του ανθρώπου πάνω της καθώς το πολύ γνωστό κότας-τσιζ δεν τρώγεται, είναι φρίκη.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Η κότα είναι χρήσιμο ζώο γιατί από τα κόκκαλά της φτιάχνεται μια ισχυρή ρητίνη που είναι το κύριο συστατικό της κότα-κόλα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην Ελλάδα συνιθίζεται να πίνουν ρετσίνα-κότα, που κατ'ευφημησμόν στην Τούμπα Θεσ/νίκης αποκαλείται "κότα-λίμπρε".


ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΦΥΛΛΑ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ
Οι ετρούσκοι έδωσαν τη δικιά τους απάντηση σε αυτό μασώντας φύλλα κότας (τα πιο φρέσκα φτερά από την ουρά της κότας) αποκτώντας έτσι μεγάλο στήθος.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΩΝΩΠΕΣ
Από την κουτσουλιά της κότας παράγεται υλικό (ανεπεξέργαστο) που γεμίζει τα στρώματα. Από το αφυδατωμένο γάλα κότας παίρνουμε μια άσπρη σκόνη με την οποία ραντίζουμε τους βασιλικούς σε περίοδο ωοτοκίας των κουνουπιών.

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ
Οι κότες είναι ιδιαίτερα ευφυή πτηνά, που όμως επιλέγουν τον δρόμο της ταπεινότητας, ενώ θα μπορούσαν να διακριθούν σε τομείς δραστηριότητας όπως: στην κλωστουφαντουργία ως πλέχτρες, στα νοσοκομεία ως βοηθοί χειρουργίων, στον αθλητισμό ως ολυμπιονίκες, στη λογοτεχνεία ως νομπελίστες, στη χημεία ως καριερίστες, αλλά ευτυχώς δεν ασχοληθεί με την αεροναυτιλία γιατί εκεί σίγουρα οι πέντε ουρανοί δεν θα ήταν αρκετοί για να χορέσουν το μεγαλείο της διάνοιας της κότας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μια κότα θα την αναγνωρίσετε,
Από την χαρακτηριστική οσμή που εκλύει όταν μαγειρευτεί με κάρι.
Από την χαρακτηριστική απάθεια που έχουν για τα κοινά  
Από το χαρακτηριστικό τους φλογερό ταμπεραμέντο
Από την ευκολία να λύνουν μαθηματικούς γρίφους
Από την προσκόλησή τους στο κάπνισμα
Από την εμπάθεια τους για τα γουρούνια
Από τις επιδόσεις τους στο σκάκι
Από τα περίεργα Τ-σερτ που φοράνε στις εκπομπές τους

ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ
Την στιγμή που μιλάμε, έχω δώδεκα κότες κάτω απο το γραφείο μου
Τέσσερις μου γλύφουν το χέρι κρυμένες κάτω από το κρεββάτι
Σαράντα εργάζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο

ΠΟΙΗΣΗ
Έχω γράψει ένα ποίημα για τις κότες, είναι το ίδιο με αυτό που έγραψα για τις κλανιές. Όπου κλανιά βάλτε κότα  http://simvikion.blogspot.gr/2014/02/blog-post_16.html

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Κότα γεμίζει με χωνεμένο σιτάρι χέρι ανθρώπου-επαίτη..

Κότα πυροσβέστης που έσωσε 350 άτομα...?? Ή κότα αστροναύτης που έπεσε από το διάστημα...??

Κότα φωτογράφος ή κότα Χαλκιδική, εδώ απαθανατίζει μια σκηνη με το μυαλό, με χαμηλή ταχύτητα διαφράγματος (γιαυτό χρησιμοποιεί τρίτο πόδι)

Συμπλοκές με κότες διαφορετικών εθνικοτήτων, "έιναι ένα αγκάθι για την κοινωνία μας το μίσος και πρέπει να εκλείψει" είπε μια κότα

Από την ανακάλυψη της φωτιάς στη Αφρική

Κόκοτα

Υιοθετημένο από κότα, νεαρό γατίδιο παίζει με τα κοτοαδερφάκια του

"Το αίσθημα της κλώσσησης φτάνει σε εξοφρενικά όρια!" NY Times

"Ή μπούτι..χαχαχα!!??" ΚΦΨ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου