Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Ντοκυμαντέρ "Αμαζόνιος"

Στα βάθη του βόρειου Αμαζονίου κατοικεί η αρχαία φυλή των "Παρεμάτι" εδώ και 12 χρόνια. Η φυλή είναι ξακουστή για τα καμώματά της όπως το να κατεβαίνει με μηχανάκια στο Καράκας και να αναστατώνει τις φιλήσυχες γειτονιές με σούζες, κόρνες και κολιές, καθώς και με το να πετάει νερόφουσκες από σπλήνες φακόχοιρων στα αεροπλάνα που πρόκειται σύντομα να αποσυρθούν. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν πει να κάνουν κάτι, αλλά το περισσότερο που κατάφεραν είναι να πετάξουν από αέρος μέσα στο δάσος αμμώνια, πιάνο και μενίρ για να πετύχουν κάποιους από αυτούς στο κεφάλι.

Παρόλα αυτά, οι Παρεμάτι είναι γνωστοί για το ότι τους αρέσει να παίρνουν μάτι. Έτσι είναι γνωστές οι ιστορίες αυτών των ιθαγενών να περπατάνε μεταμφιεσμένοι στην παραλία της Θεσσαλονίκης ως ιθαγενείς της Β. Αμερικής και το βράδυ να πέρνουν μάτι ανυποψίαστα ζευγάρια.
Είναι γνωστοί κλέφτες ματιών, αφού μπαίνουν σε εκκλησίες και παίρνουν τα αναθέματα που έχουν αφήσει οι πιστοί. Κυνηγάνε τα μάτια όσο χρειαστεί, ακόμα και αν περάσουν τα σύνορα και βρεθούν σε ξένο έδαφος. Επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως οι τυφώνες μετατρέπονται σε τροπικές καταιγίδες μόλις βρεθούν στην περιοχή οι Παρεμάτι, καθώς τους κλέβουν τα μάτια.

Λίγες γυνάικες-ανθρωπολόγοι έχουν καταφέρει να γλυτώσουν από την μήνι των Παρεμάτι, και οι περισσότερες πλέον έχουν ένα μάτι. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως στην αρχή τους παίρνουν το ένα μάτι, το τρώνε ξαπλωτοί πάνω σε σβώλους αρσενοπυρίτη και στην συνέχεια αφήνουν ελέυθερες τις γυναίκες-ανθρωπολόγους να φύγουν μέσα στο δάσος. Γνωρίζοντας πως λόγω απομόνωσης δεν μπορούν να πάνε μακριά, όταν πεινάσουν τις ξαναπιάνουν εύκολα. Είναι γνωστό το εφυολόγημα που λένε μεταξύ τους και γελάνε, "πάρε μάτι και άστην, και άμα πεινάσεις πιάστην". Προφανώς αυτές που γλυτώσαν οφείλεται στο ότι δεν πείνασε ο προσωπικός ιθαγενής τους.

Φοράνε τις παραδοσιακές τους φορεσιές ανάποδα, έτσι ώστε όταν έρθει κάποια πετρελαϊκή και φέρει τα πάνω κάτω στην περιοχή, αυτοί θα είναι τουλάχιστον προετοιμασμένοι και οι στολές τους θα φαίνονται σωστά.

Πηγή: Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια του χωλ.
Συντάκτης: Σιμβίκιον
Μέρος όπου πεφωτίσθη με την ιδέα: μπάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου